סוף היום, אני מוצאת את עצמי מרוחה על הספה בסלון גוללת את הפיד האינסופי של פייסבוק. או ynet. והנה צדה את עיניי הכתבה המאלפת הבאה: "5 דרכים פשוטות להפיג את המתח ולהשתחרר מהלחצים” או אולי “8 שיטות מוכחות להפחתת התיאבון”.אז בואי נצלול ונבין איך תוכלי לקרוא את רשימת הטיפים המדהימה שתשנה את חיי.
1 – לקרוא זה כל הכיף!
שוב ושוב אנו משלות את עצמנו שנעשה משהו עם הטיפים שקראנו. הרי בכל יום אנחנו נתקלות בכמויות מטורפות של מאמרים עם ידע רלוונטי וכל כך חשוב לחיינו – תזונה, בריאות, זוגיות, פיננסים, קריירה, ועוד… נכנסתי לאתר בריאות? נכנסתי לפייסבוק או לאינסטוש? בואי ננחת למציאות, תאכלס זה מידע שכנראה לא אעשה איתו כלום. נכון, מאכזב.
2 – אם רק קראתי את הטיפים, אני עדיין בדרך…
סיימתי לקרוא את המאמר, אני בתחושת הישג עילאית שהנה אני כבר פורצת דרך בתחום… אני כבר יודעת מה לעשות עם קליפת הלימון, מהי השיטה החדשה לרזות, ואיך אציל את הזוגיות שלי!
אז זהו שאני לא ממש יודעת…
כדי באמת ליישם את הטיפ במציאות, אני צריכה להטמיע ולתרגל את הנושא. תחושת תסכול תרים ראש, "הנה זה עוד נושא שלא הצלחתי בו…".
אז אני שמה לב לרגש שעולה כשאני קוראת. תקווה? תסכול? תחושת הישג? או ייאוש?
3 – האם זה רלוונטי עבורי?
שימי לב לנושאים שאת קוראת עליהם מאמרים ורשימות טיפים. לרב בכל תקופה בחיים נימשך לקרוא מה שרלוונטי לנו או מה שהיינו רוצים להכניס לחיינו. את קוראת טיפים על איך להתעמל בהריון? את כנראה עומדת להיות אמא. או אולי מה שמטריד אותך עכשיו היחסים עם החמות? המצב הכלכלי, החסכונות עבור הילדים, הפרישה?
אני לדוגמה מצאתי את עצמי לאחרונה קוראת על נוודים דיגיטליים ומגורים באוטובוסים וקראוונים. ועל גידול צמחים במרפסת. ברגע שזיהיתי את זה, הבנתי שאני רוצה להתחיל לגדל צמחים. נתתי לזה את המקום ותשומת הלב, והתחלתי ממש בקטנה. בשבועות האחרונים התחלתי לגדל צמחים מייחורים, והמרפסת שלי מלאה עכשיו צנצנות.
4 – בחרי בנושא אחד שבו את מתמקדת
סגלי לך הרגל לשאול את עצמך בסוף הקריאה – האם אני רוצה להתחיל לפעול בנושא הזה? האם אוכל להתחייב ולהתמיד בעניין זה ולהתאמץ עבורו?
לדוגמה – אם קראת מאמר על השקעה בבורסה – האם את הולכת באמת להשקיע עכשיו? האם זה הזמן המתאים עבורך?
אם כן – המשיכי לקרוא את " איך תצליחי להפיק תועלת אמיתית ממאמרי הטיפים בחייך"
אם התשובה היא לא, היזהרי שלא ליפול במלכודת הייאוש: בשיח הפנימי שלנו אנחנו מחזיקות רשימה של "מה עוד לא הצלחתי לעשות" ואז מרגישות מתוסכלות – הרי במאמר הכל נשמע פשוט ואפשרי לביצוע!, עם הזמן תאבדי את האמון ביכולת שלך לאמץ הרגלים חדשים בחייך. אז בזהירות.
לכן – אמרי לעצמך – אני מעשירה את עצמי בידע בנושא הזה, אבל לא הזמן המתאים עבורי לפעול כרגע. עדיין לא. אולי בהמשך.
5 – צעד קטן שיקדם אותך המון
שימי לב, הנטייה של כולנו היא להמשך לנושאים שמרגיזים ומפעילים אותנו. את כועסת על זיהום כדור הארץ? על התחממות גלובלית? הבעיות הכלכליות? על מערכת החינוך? אם זה מרגיז אותך וגורם לך למצב רוח רע, זהי זאת מראש נסי לבדוק האם יש משהו, אפילו קטן, שאת יכולה לפעול ולקדם בנושא שמפעיל אותך.
בין אם את מתנדבת או עוסקת בהסברה בנושא שקרוב לליבך או אולי בחרת לתת תרומה כספית לעמותות שעוסקות בתחום, כל צעד קטן עוזר לשינוי המציאות, ועוזר להרגיש פחות חסרת אונים מול הנושא שמכאיב לי.
בנוסף, עצם הנתינה והעשייה יעלו את מפלס ההנאה והמשמעות שלך.
במקרים מסויימים את יכולה לקבל החלטה ולהימנע מקריאת מאמרים שמדכאים אותך בנושאים האלו ופשוט להפחית חשיפה.
אז… איך אני מפיקה תועלת אמיתית ממאמרי הטיפים שאני קוראת?
לאחר שהבנת איך להתנהל עם מאמרי הטיפים, הגיע הזמן ללמוד איך תיישמי אותם ואיך להפיק מהם את מלוא התועלת.
ראשית, הנה תרגיל חד פעמי שיעשה לך סדר –
כתבי לך רשימה של כל הנושאים שאת אוהבת לקרוא עליהם, ואז מקדי את עצמך. בחרי נושא אחד מהרשימה הזו ו “עלי הילוך”. הירשמי לקבוצות פייסבוק, או עקבי באינסטגרם אחרי תכנים מתאימים. במקביל תפחיתי את החשיפה שלך לנושאים אחרים שזיהית שאת לא הולכת לפעול בהם. כלומר – unfollow, unsubscribe, leave group. תמיד אפשר להצטרף אחר כך בחזרה.
1) התמקדי במה שהכי יקדם אותך
הדרך ליישם את הידע שתרכשי עובר דרך מיקוד, מיקוד, מיקוד. שימי לך למטרה להתמקד בנושא שהכי יעזור לך, שהוא קרוב לליבך, לשינוי לו את מייחלת, והחליטי לעשות פעולה כלשהיא, קטנה ככל שתהיה. זה ייצור מומנטום ומסה קריטית של ידע בתחום אחד שיניע את ההתקדמות שלך, מה שיהפוך להרגל, ייצור שינוי ועם הזמן תרגישי איך את צומחת ומתפתחת,
גם אם זה רק חצי שעה בשבוע שתקצי לזה. הניחי לטיפים בנושאים אחרים.
2) מצאי מקום לארגן את הידע הדיגיטלי שלך
תנאי מקדים כדי שתצליחי להפיק תועלת ממאמרי טיפים – מצאי לך מקום שבו תארגני את הידע שאת צוברת, מקום שבו את מארגנת “משימות” או “פרוייקטים פעילים”. מקום בו את רושמת מה את עומדת לעשות, תשתדלי להשתמש בו בעקביות ככל שניתן.
אם עדיין אין לך מקום כזה – זהו הצעד הראשון בעשייה שלך, ארגון הידע הדיגיטלי שלך, וארגון משימות ופרוייקטים – מקצועי ואישי. הכיני לך תיקיה במחשב או במחברת שבה תרשמי את הידע.
3) קראת מאמר טיפים בטלפון?
זאת לא הדרך לבצע ניתוח ושמירת מסקנות. לכן מומלץ לשמור את הקישור כך שתוכלי לקרוא מתוך המחשב שלך.
4) השיטה שלי להעמקה ויישום אמיתי במאמרי טיפים
במקום בו בחרת לאסוף את הידע בנושא שמעניין אותך , פתחי מסמך (אני משתמשת בגוגל דוקס, בפורמט דף לרוחב – כך שיש יותר מקום לכתוב)
וכתבי בו:
כותרת גדולה, מתחתיה קישור למאמר הטיפים, וטבלה בת 3 עמודות:
בעמודה ראשונה – הטקסט המקורי מהמאמר, מועתק לפי פסקאות. כל פסקה בשורה נפרדת בטבלה
בעמודה השניה – מהן המסקנות שהסקתי אותן עבורי – מה המצב אצלי כרגע בהקשר הזה.
בעמודה השלישית – בעקבות המסקנות שלי, מהן ההצעות לפעולה, השינויים שאני רוצה ויכולה ליישם בחיים שלי בקרוב. יכול להיות שתעשי מחקר קטן – האם ההמלצות הן בעלות ערך? מבוססות מחקר? האם ישנם מחקרים סותרים? השלב הזה ייקח זמן.
5) עדכני באופן קבוע את רשימת המשימות שלך
עדכני בקביעות את הפעולות שאת רוצה לנקוט כתוצאה מהקריאה והניתוח של מאמר הטיפים. וודאי שיש לך זמן ופנאי מנטלי להקדיש לזה ולבצע זאת בפועל.
אז מה היה לנו – צידה לדרך
לסיכום כדי שתוכלי באמת לעשות שינוי אמיתי בחייך בעזרת הטיפים שקראת ותוכלי באמת להתפתח ולצמוח, הפכי אותם להתנהלות מעמיקה ושוטפת של הנושא הזה בחייך.
יתכן שבהמשך תחליטי גם להעלות הילוך ולרכוש ידע בצורה עקבית ומסודרת מאנשי מקצוע. (בסוף – אין מנוס מהשקעת זמן, כסף ואנרגיה מנטלית כדי להתפתח במה שחשוב לנו) ועד אז – תשיגי את המקסימום מהמידע רב הערך שנמצא ברשת ושאותו אנחנו צורכות רוב הזמן בלי ליישם.